Thursday, 30 June 2011

cErita kEnyatAan!! ^_^

hai sume..hr ni nk brcerita lg..aish!mst kOrg bosan kn..sO,meh la bce post kali nie..mmg best..psl psangan yg mule2 brcinta smpai la dh brkahwin..moh le bce kalo nk tw ape yg jd..hehehe..=)

Sepasang kekasih sedang asyik memadu asmara di tepi sebuah tasik, sambil berbual-bual mesra...

Makwe: bang, andaikata saya menjadi bintang...

Pakwe: abang kan jadi Ultramannya

Makwe:kenapa pulak, sepatutnya abg jadi bulan purnamalah

Pakwe:Salah tu, kan ultraman ada bintang kepunyaannya

Makwe: gitu... kalau saya jadi bunga

Pakwe: Abang jadi tukang kebunnya

Makwe: Kenapa bukan kumbang

Pakwe: Sebab kumbang keje dia hanya menghisap madu..sedangkan tukang kebun kerjanya menyiram dan membaja bunga tu setiap hari

Makwe: Wah! hebatnya abg nie... begitu pandai berkata-kata

Setelah puas berbicara dan bergurau senda, bangunlah pasangan kekasih tersebut untuk bersiar-siar... tiba2 si makwe tersepak sebatang tunggul kayu, dan jatuh tersembam ke tanah...bedebik!!!!!! macam nangka busuk daa!!!!

Makwe: Aduh!!!! sakiknya be, (awek tu rupanya minah kelate)

Pakwe: Cilako! punyo tunggul kayu... .buto ko!!!!!, tak nampak ko oghang nak lalu(rupa2nya si pakwe tu orang N9)... sayang takde apa2 ke?

Makwe: Takde sikit je bang... cuma luka sikit jer dahi nie

Pakwe:Nasib baik tunggul kayu, kalau orang tadi memang nahas abg kejekan.

Memang telah ditakdirkan jodoh mereka berdua... selang beberapa bulan
selepas itu pasangan kekasih ini pun mendirikan rumahtangga... 2 tahun
kemudian, si isteri teringat kembali kisah yang lalu sewaktu membawa anak
mereka bersiar-siar di tasik yang sama ketika bercinta dahulu,

Isteri: Bang, ingat lagi tak tempat nie?

Suami: Masakan abg boleh lupa

Isteri: Kalau saya jadi bintang

Suami: Abang jadi beginilah

Isteri: Kenapa bukan Ultraman...

Suami: Kat Malaysia mana ada Ultraman... kat Jepun adalah... apa lah awak nie

Isteri: Kalau saya jadi bunga

Suami: Abang jadi beginilah

Isteri: Apa abg nie... cakaplah betul2

Suami: Apo kono eh dongan ekau nie... dah buang tebiat ko, tak nampak anak kito tu... .kalau dah abg jadi Ultraman ngan ntah apo apo ntah laie, sapo nak bagi makan kek anak kito tu... .yang mengado-ngado nak jadi bintang tu buek apo

Isteri: Abe nie tok supo dulu... .tok rometik lasung, mete2 la saya nie doh tok comey lagi...

Suami: Takdo nak romantik kosmetik do... .

Selepas puas duduk sambil berbalah, maka berjalan pulanglah keluarga tersebut... .tiba2 si isteri tadi tersepak sebatang tunggul kayu(mungkin tunggul yg sama), lalu jatuh gedebuk!!!! ke tanah...

Isteri: Aduh abe sakik nyo!!!!!

Suami: Apo kono eh awak nie... .buto ko, punyo bosa tunggul tu tak nampak ko!!!!!!!!!!



p/s BFF: kalo korg nk tw,cmni la prbezaan alam brcinta dgn alam berkhwin..mmg kuang asam kalo dpt suami cmni..xrOmentik rpenye..haha..kalo ktOrg,nk laki 2 smpai bile2 rOmentik jek(kalo dpt,alhamdulillah,hehe)..papE pn,jgn mmilih sgt psangan 2..hepi2 slalu..=)

Wednesday, 29 June 2011

cErita xLeh bLah ^_^

ni kitorg nk cte sikit la an(ni ciplak pnyer cte tw,jujur nie,hahaha)...kalo korg rse nk tw,bce la..xrugi pOn..haha


Hendak dijadikan cerita, ada seorang pemuda yang baru je pandai bercakap Inggeris. Perkataan yang dia tau plak seperti ; ok never mind, thank you, one, two, three, four five, six, seven dan bye-bye

Pada suatu hari pemuda ini bergegas hendak ke tempat kerjanya sebab terlewat, sambil membawa beberapa barang. sedang asyik dia berjalan laju tiba-tiba dia terlanggar seorang mat salleh. Habis jatuh barang yang dibawanya, mat salleh itu pun membantu pemuda itu mengambil barang-barangnya yang jatuh.

Pemuda ; ( inilah peluangku untuk menguji kehebatanku berbahasa inggeris ) katanya dalam hati.
Mat salleh ; Oh, I'm sorry
Pemuda ; It's ok, never min. Thank you.
Mat salleh ; Thank you too.
Pemuda ; ( hmm..lepas two, mesti three ) thank you three.
Mat salleh ; ( hairan ) what for?
Pemuda ; ( four..four hmm five ) thank you five.
Mat salleh ; Are you sick?
Pemuda ; ( alamak, lepas sick.. seven pas aku tak tau dah.. mesti mau cabut ) Sambil mengambil barangnya... pemuda itu pun berteriak dari jauh .. Thank you seveeen! bye-bye . 
Mat salleh ; ( bingung )



p/s BFF: 2 la,len kali kOrg kne tw gk brbhs asing nie..at least xla kite malu kn kalo nk ckp sikit2 dgn mat saleh 2..hehehe..

cErita ngEri n nGilu ^_^

hai u all.. nie ktOrg ada satu cerita 'ngeri' yg nak share ngan korang.. kisah nie brlaku kt sOrang mamat ni yg bru je balek keje..Name mamat 2 Awang(bkn name sbnr)..;)



Awang nie kerja kilang ikut shif.. dia nie shif petang so balik tengah malam la..Satu malam tu dia lalu la kat jalan nak mnghala ke airport kat Ipoh nie.. then sampai kat satu masjid.. depan masjid nie ada tempat sampah tw.. ala tempat sampah busuk gile.. tapi malam tu tempat tu jadi wangi (jeng jeng jeng)..then ada sorang pompuan pakai baju serba putih tahan dia(ayokk!!). Kata nya nak tumpang sampai kat hujung kampung.

So c Awang nie dgn baek ati bagi la tumpang. So pompuan nie pun naik la.. dia punya wangi la semacam aje..Then c Awang nie dah naik seram sejuk(almaklumla,takut xtahan nafsu,hahaha).. so sampai la kat satu jalan yang berbukit so dia nie press la minyak moto dia coz nak cepat dan dah rasa semacam bawak pompuan nie.. lepas aje kawasan bukit tu.. dia rasa ringan aje moto dia.. so dia pn usha la muka dia kat belakang.. tengok-tengok pompuan tu dah hilang..tapi masih wangi.. dia nie apa lagi terus pecut moto balik umah.. terus masuk selimut tido bawah katil..(ape barang takut,hehe)

So esok tu dia g keja lagi.. balik ikut jalan yang sama jugak(berani btol).. Sampai kat tempat semalam, pompuan semalam ada lagi kat situ. Then dia nie dah naik bulu roma terus pecut moto.. tapi moto dia macam tak nak jalan bila betul-betul depan pompuan tu.. apa nak buat dah 'terstop' kat situ.. pompuan tu celapak naik (tumpang la tu) moto si Awang nie.. so dalam keadaan seram sejuk Awang nie terus aje bawak moto tanpa tengok belakang sambil baca ayat apa yang patut(nseb bek die ingat nk bce).. 

Sampai tempat berbukit kelmarin.. pompuan yang tumpang tu tepuk bahu si Awang nie so si Awang nie tak nak tgk belakang jugak.. pompuan nie tepuk lagi bahu dia.. so bila dah dua tiga lagi tepuk dia pun tgk la.. si pompuan tu masih kat belakang moto dia.. then pompuan tu cakap kat Awang cam nie "Abang, jangan bawak laju sangat, semalam adik jatuh tergolek kat sini". 


p/s BFF: kOrang jgn la berani2 bwk motor kt tmpt gelap,kalo degil sgt,pastikn bwk kwn teman kOrang..even kOrg nie bdn sasa pn,jgn berani2 tw..hehe..pape pn jgn lupa ayat kursi kalo brlaku bnd2 cmni kt kOrg k..^_^


Tuesday, 28 June 2011

Top 25 Artis Korea Paling Kacak 2011


wah! kpd peminat2 setia citer korea especially wanita msti suke an tajuk 2? hehehe. ktowg dpt information td dr ntah mane laman web agak nye. maklum la an. demam k-pop da melanda. so, kpd peminat2 korea cm si sazawani nie ley r usha n comment skali entry ktowg nie.

1. Hyun Bin
pelakon utama dlm drama yg romantik gyler iaitu Secret Garden.

2. Kim Hyun Joon
nie mesti rmai pmpuan yg tergila2 kn dye an? melonjak la kowg bile tgk dye dpt no 2. hahaha. pelakon yg terkenal mlalui drama Boys Over Flowers n Playfull Kiss.

3. Song Seung Heon
kenal x? hahaha. pelakon utama dlm drama terbaru My Princess.

4. Kim Jaejoong
x taw r kalo kowg x kenal. dye brlakon dlm drama Hard To Say I Love You.

5. Jung Il-Woo
sape da tgk drama latest 49 Days msti kenal dye coz dye brlakon dlm drama 2.

6. Yoo Ah In
ktowg x knal pon tp, nie pon pelakon jgk dlm drama Sungkyunkwan Scandal. drama 2 tahun 2010 ye bkn skrg. hehehe

7. Park Yoochun
nie pon ktowg x kenal jgk. hehehe. tp, yg tw dye brlakon dlm drama Miss Ripley. dye pon pnyanyi, rapper, composer, penulis lirik n model kalo x silap. byk btol keje dye an?

8. Lee Seung Gi
aaawwwww!! minat dkt dye. cute sgt2. hehehe. oppsss. sori over. hehehe. minat sgt2 n gyler2 kt drama My Girlfriend is Gumiho. sedih sgt2.

9. Lee Min Ho
nie pon kenal sgt2. hehehe. pgg watak utama dlm drama Personal Taste ngan Boys Over Flowers. drama latest dye City Hunter.

10. Jang Geun Suk
cute x? hehehe. dye brlakon watak utama dlm Mary Stayed Out All Night.

11. Kim Bum
one more lg bintang Boys Over Flowers. mmg meletup la cite 2.

12. Song Joongki
nie pon 1 lg pelakon dlm drama Sungkyunkwan Scandal.

13. Nickhun
nie band k-pop. ahli band 2PM. mata dye comel la. hehehe

14. Jung Yonghwa
pelakon dlm drama You're Beautiful n latest drama dye You've Fallen for Me.

15. Lee Hongki
pelakon dlm drama Muscle Girl n kalo sape2 ade perasaan dlm drama My Girlfriend is Gumiho, dye ade berlakon dlm episod 16 jerk. hehehe

16. Rain
hah? sape yg x kenal dye nie? "Nama saya Rain" dlm iklan 2. hehehe. dye pelakon n pnyanyi. trkenal dlm drama Full House.

17. Teacyeon
OMG!!!!!!!! ahhhh tidak!!!! wani mmg minat sgt2 n gyler2 dkt dye nie. hensem n cute amat sgt. tp, x taw r pd kowg. dye nie rapper dlm band k-pop 2PM. plakon dlm drama Dream High yg mmg best sgt2. hehehe. LOVE YOU LAH!

18. Bae Yong Jun
wah! masih meletup lg an pelakon Winter Sonata nie. hehehe

19. Kwon Sang-woo
ktowg x bpe kenal dye nie. tp, dye nie pelakon dlm drama Stairway to Heaven n Cinderella Man.

20. So Ji-sub
nie pon ktowg x knal sgt. pelakon dlm drama Road Number One.

21. Won Bin
dye brlakon dlm drama Autumn In My Heart.

22. Yoo Seung Ho
hahaha. actually dye bdk lg. bru umur 18 tahun. nmpk sgt muda muke dye. drama latest dye Warrior Baek Dong Soo.

23. No Min Woo
1 lg bintang dlm drama My Girlfriend is Gumiho. muke dye kachak la beb. hehehe

24. Lee Jun Ki
hahaha. rmai sgt kata dye cute. sape x knal dye dlm drama My Girl 2 an? hehe

25. Choung Kyung Ho
sowie yerk. yg nie mmg x kenal. hehehe


p/s BFF: 2 la dye jejaka2 kachak korea. sape2 yg kowg kenal 2 kenal la. yg x kenal 2 diam jelah. hehhehe.

Monday, 27 June 2011

Perempuan VS Rokok


annyeong! hope kowg sume sihat2 jerk. be4 nk start entry pasal pmpuan mrokok nie. ktowg nk susun spuluh jari if entry ktowg nie ade wt sape2 yg terasa okeyh? niat ktowg just nk tulis jerk. sorry yerk. kalo kowg nk taw ape punca dyowg mrokok. jom bce entry nie.

    
Persekitaran & Sosial
 pengaruh luar or rakan sebaya x pon balak. nie mmg faktor utama yg brlaku. mula-mula ingat nak cuba-cuba tp, kalau dah berkawan or couple ngan kaki rokok rasa teringin nak try tu memang ada. takkan hari-hari nak makan asap member jek. starting just pau rokok kawan-kawan, bila dah syok try beli sebatang pulak. lepas tu dah start gian apa lagi hari-hari maulah.

 Psikologi
Merokok boleh membantu meredakan tekanan or stress n berikan ketenangan kpd perokok. x taw la true or not ada yang isap rokok sebab nak ikut trend konon nk jd up to date or just nk glamour n brgaya. dyowg cm bangga r coz dyowg bole isap rokok.

 Fisiologi
perempuan merokok just untuk lost weight especially for those woman yg penting an pnampilan. contohnya artis-artis & model yang pinggang ramping macam kerengge tu. orang perempuan ni percaya yang puntung rokok tu dapat membantu mengekalkan bentuk badan n halang dyowg drpd weight gain. bila da kurus melidi 2 an nmpk cun, cool & stylish la konon. tapi, so far takde kajian pun yang membuktikan isap rokok boleh jadi kurus. sah2 nonsense.

  Sama Taraf
nie lg 1. pmpn skrg an da sama taraf ngan laki. so, sume yg lelaki nk buat dia pun nak buat jugak. dah jadi trend golongan wanita hari ni nak memperjuangkan persamaan taraf dgn meletakkan diri mereka setaraf dgn laki. ada wanita yang percaya dengan merokok, taraf mereka akan sama dengan golongan lelaki. rasa banggalah bila orang perempuan dapat buat sama macam yang orang lelaki boleh buat. btol x?

so, ape pndpt kowg bile pmpuan 2 mrokok? nmpk lebih cool ke? menarik? cantek? comel? stylish or ape? pmpn nie bkn terkenal ngan sifat sopan santun. kalo owg kafir don't care la tp, yg pgg rokok n sedut2 2 bkn owg kafir. tp, owg yg pgg title sbgai ISLAM. aduhai. memalukan btol. tp, ape kan daya? manusia an. ntah la. dunia nie nk kiamat. hope2 la sape2 yg bce entry nie bkn trgolong dlm owg2 cmnie ek? hehehe


Sunday, 26 June 2011

Kenali Diri Disebalik Merahnya Darah


assalammualaikum...

kowg sume mesti ade darah an? sape yg dlm dunia nie lahir2 x de darah?cecite cecite. hehehe. kalo x de darah 2 bkn manusia la 2. hehehe. kowg sume darah mesti warne merah an? x taw la plak kalo2 kowg nie keturunan Mahsuri yg darah dye warne putih. hehehe. ape pun ce kowg kenal diri kowg dgn bce entry ktowg nie.



Darah Jenis A:
Kowg yg trmasok dlm darah jenis nie bole jd ibu or bapa n pasangan yg baek(bangga x?). sbbnye kowg bole wat kptsn dgn bijak n bole tangani byk prkara, dr urusan di rumah smpailah didik ank dgn baek. kowg always tegas dlm urusan kerja n x suke buang masa. selain always on time, kowg x suke owg yg bersikap sambil lewa. tp, kowg slalu sgt abai an ksihatan n slalu sakit. so, cpt2 la brubah tok syg tubuh kowg 2. kowg jgn tkot tok brubh coz 2 demi mase depan kowg jgk. kowg mmg sowg yg degil n padahnya kowg x suke nk dgr pndpt owg laen. kowg jgk sowg yg adil n x suka brpihak pd sape2. so, kowg ley jd owg tgh yg baik!!

Darah Jenis B:
kowg dahagakan pnghargaan(kesian). bg kowg, owg len perlu taw ape yg kowg lakukan. kowg jgk owg yg suke cari perhatian, kowg kdg2 nmpk cm trdesak tp, still lg bole kawal. kowg sowg yg trendy n suke brsosial. kowg akn resah kalo tggl kt umh seharian. kowg jgk sowg yg happy go lucky n suke brkawan. sowg yg terkenal n mnjadi prhatian dlm kalangan teman2. kowg slalu abis an mase dgn kwn2 n bijak bawa diri. sometimes, kowg nie ego tp, pasal kowg sgt mempesona, kwn kowg x smpai hati nk mara kowg(untung giler). one more thing, kowg sgt boros!  nafsu brbelanja kowg sgt melampau smpaikan ade mase kowg x de simpanan utk mase depan langsung. cube kowg kawal prbelanjaan kowg n kawan sikap ramah kowg 2 jgk. mybe ade owg laen yg x suke dgn sikap ringan mulut kowg 2.


Darah Jenis O:
kowg bijak dalam mngawal kewangan dan brjimat-cermat tp, sometimes kowg trlalu pemurah sgt. jgn smpai ade yg amk ksempatan kt kowg dgn sikap pemurah kowg 2. kowg nie jenis yg x kisah dgn sekeliling kowg. senang citer kowg not up to date la. cm2 jgk r dgn pnampilan kowg. kowg x suke bergaya yg over2 sgt. x suke ikut arus semasa n agk konservatif skit. imigination kowg pon agk kolot n kowg bukan jenis yg open minded. tp, kowg cergas berfikir taw. ade2 jerk idea pelik2 yg bernas muncul dlm fikiran kowg. dari sudut cinta plak, kowg mmg cukup menawan la. ramai jgk yg tertarik kt kowg dsbbkan aura yg ade dkt diri kowg 2. sowg yg panas baran n pantang dicabar. bukan jenis penakut, malah kowg famous dgn sifat berani. nmpk jerk lemah lembut kowg nie, jgn maen2 aw. hehehe. owh ya! kowg pon nmpk sombong sometimes(sorry!) hehehe. just biasakan diri kowg dgn smile coz kowg msti akn rase ceria.

Darah Jenis AB:
kowg jenis yg cerdas. bijak buat keputusan n sowg yg relevan. krisis kewangan kowg settle scara rasional. mase yg kowg ade kowg guna an utk tingkatkan mutu diri sendiri n lakukan aktiviti2 yg baru. for u, masa itu emas n x bole sia2 an. sowg yg mnghargai diri n brusaha utk jd sempurna dr segala sudut. sifat cool mmg diri kowg. jarang sgt nk tgk kowg jd panas baran. kowg lg suke diam an diri n memendam rase kalo ade pape yg brlaku. dari segi cinta plak, rmai yg minat kt kowg tp, takut nk dekati kowg. kowg ade masalah bau badan ke??owh cepat2 la atasi ye. jgn kowg bgga ingat diri 2 brani padahal kowg nie penakut sebenarnye. jgn trkejut kalo ckp kowg jenis yg kuat cemburu! kesian kt pasangan kowg coz every gerak-geri kena inform kt kowg. sifat syg yg terlalu tggi 2 perlu dipuji tp, kurang2 kan la sifat cemburu 2. x baek! hehehehe


p/s BFF: ini just information jerk kalo information nie x betul dgn diri kowg, SILA ABAIKAN ye. jgn kowg melenting plak coz ini just kajian jerk. hehehehe.

Kata-kata Motivasi daripada Orang Ternama Dunia


ari nie nak share ngan kowg pasal kata2 motivasi drpd org ternama dkt dunia nie. kdg2 kata2 dyowg nie bole wat an kite lebih brmotivasi n sntiasa brfikiran positif. jom kite bace same2. hehe



Thomas J. Watson
Jangan mencari kawan yang membuat Anda merasa nyaman, tetapi carilah kawan yang memaksa Anda terus berkembang.

Henry Ford
Bila Anda berpikir Anda bisa,maka Anda benar. Bila Anda berpikir Anda tidak bisa, Anda pun benar… karena itu ketika seseorang berpikir tidak bisa, maka sesungguhnya dia telah membuang kesempatan untuk menjadi bisa.

Alexander Graham Bell
Konsentrasikan pikiran Anda pada sesuatu yang Anda lakukan Karena sinar matahari juga tidak dapat membakar sebelum difokuskan.

Bhagavad Gita
Manusia dibentuk dari keyakinannya. Apa yang ia yakini, itulah dia.

Jack Trout
Bekerja lebih keras tidak lebih efektif dari bekerja lebih pintar.

Thomas Stanley
Kebanyakan milyuner mendapat nilai B atau C di kampus. Mereka membangun kekayaan bukan dari IQ semata, melainkan kreativitas dan akal sehat.

Albert Einstein
Imajinasi lebih penting daripada pengetahuan.

Walt Disney
Jika Anda dapat memimpikannya, Anda dapat melakukannya.

Eleanor Roosevelt
Masa depan adalah milik mereka yang percaya pada indahnya mimpi-mimpi mereka.

Peter F. Drucker
Cara terbaik meramalkan masa depan Anda adalah dengan menciptakan masa depan itu sendiri.

Mahatma Gandhi
Kita harus menjadi perubahan yang ingin kita lihat di dunia.

Peter F. Drucker
Dalam setiap kisah sukses, Anda akan menemukan seseorang yang telah mengambil keputusan dengan berani.

George S. Patton
Kesalahan terbesar adalah tidak pernah membuat keputusan. Setiap perawan tua sepakat dengan saya.

Jack Trout
Tidak seorang pun akan mengikuti Anda jika Anda tidak tahu kemana harus melangkah.

Promod Brata
Jika Anda ingin berbahagia selama satu jam, silakan tidur siang. Jika Anda ingin berbahagia selama satu hari, pergilah berpiknik. Bila Anda ingin berbahagia seminggu, pergilah berlibur. Bila Anda ingin berbahagia selama sebulan, menikahlah. Bila Anda ingin berbahagia selama setahun, warisilah kekayaan. Jika Anda ingin berbahagia seumur hidup, cintailah pekerjaan Anda.

E. Nightingale
Orang yang paling beruntung di dunia adalah orang yang telah mengembangkan rasa syukur yang hampir konstan, dalam situasi apapun.

Henry Ford
Salah satu penemuan terbesar umat manusia adalah bahwa mereka bisa melakukan hal-hal yang sebelumnya mereka sangka tidak bisa dilakukan.

Henry Ford
Apabila kita takut gagal, itu berarti kita telah membatasi kemampuan kita.

Andrew Carnegie
Biasakanlah untuk berpikir bahwa sukses hanya tinggal selangkah lagi dan pasti akan diraih, niscaya masa depan yang cerah akan ada di depan Anda.

Robyn Allan
Kegagalan terbesar adalah apabila kita tidak pernah mencoba.

Bill Clinton
Tidak ada jaminan kesuksesan, namun tidak mencobanya adalah jaminan kegagalan.

Henry James
Anda takkan tahu apa yang tak dapat Anda lakukan, sampai Anda mencobanya.

Eugenio Barba
Kegagalan hanya situasi tak terduga yang menuntut transformasi dalam makna positif. Ingat, Amerika Serikat merupakan hasil dari kegagalan total sebab Columbus sebenarnya ingin mencari jalan ke Asia.

Thomas A. Edison
Banyak orang yang sebenarnya sudah sangat dekat dengan sukses tapi sayangnya, mereka kemudian menyerah.

Charles Noble
Anda harus memiliki tujuan jangka panjang agar tidak frustasi terhadap kegagalan jangka pendek.

Robert J. Lumsden
Standar terbaik untuk mengukur keberhasilan Anda dalam kehidupan adalah dengan menghitung jumlah orang yang telah Anda buat bahagia.

Pepatah Cina kuno
Perjalanan sejauh 1000 mil dimulai dengan 1 langkah.


Saturday, 25 June 2011

Ranking Universiti terbaik di Malaysia 2011


assalammualaikum semua..

si sazawani nie tgh tggu result upu kua bln 7 nie tok dye smbg stdy degree. so, ktowg nk share la skit pasal top 30 universiti terbaik dkt Malaysia utk tahun 2011 ikut ranking. jom kite same2 ushaa. hehe

  1. Universiti Sains Malaysia
  2. Universiti Teknologi Malaysia
  3. Universiti Kebangsaan Malaysia
  4. Universiti Putra Malaysia
  5. Universiti Malaya
  6. Universiti Malaysia Perlis
  7. Universiti Multimedia
  8. Universiti Teknologi Mara
  9. Universiti Malaysia Pahang
  10. Universiti Islam Antarabangsa Malaysia
  11. Universiti Utara Malaysia
  12. Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
  13. Universiti Tenaga Nasional
  14. Universiti Malaysia Sabah
  15. Open University
  16. University Of Nottingham Malaysia
  17. Universiti Teknologi Petronas
  18. Universiti Sains Islam Malaysia
  19. Universiti Pendidikan Sultan Idris
  20. Taylor's University College
  21. Universiti Teknikal Malaysia
  22. Universiti Tunku Abdul Rahman
  23. Universiti Malaysia Terengganu
  24. Universiti Malaysia Sarawak
  25. Universiti Tun Abdul Razak
  26. Monash University Malaysia
  27. Universiti Industri Selangor
  28. Wawasan Open University
  29. USCI University
  30. Curtin University of Technology Sarawak Campus

 tulah dia senarai universiti terbaik ikut ranking. ade lg tp, malas nk tulis byk2. yg si wani taw, USM 2 mmg nk msuk agk payah. dulu x de pakai exam2 or temuduga tp, skrg da ade da. maklum la an nk amik plajar yg terbaik saje. hehehe. hope information nie dpt mmbantu.

The Rule Of Love




Kiss on the Lips = I LOVE U!
Kiss on the Ear = YOU ARE SPECIAL!
Kiss on the Nose = LAUGHTER!
Kiss on the Cheek = FRIENDSHEP!
Kiss on the Forehead = I COMFORT YOU!
Kiss on the Neck = I WANT YOU!
Kiss on the Shoulder = YOU ARE WONDERFUL!
Kiss anywhere else = BE CAREFUL!
Play around with hair= CAN’T LIVE WITHOUT YOU!
Holding hand = HAPPINESS!
Arms around waist = YOU ARE MINE N I NEED YOU!
A hug = I CARE ABOUT YOU!
Hibble on Ear = START WARMING UP!
Smiling at Eachother = I LIKE YOU!
Lifting up eyebrows or wink = FLIRTATION!
Lookig around = HIDING TRUE FEELINGS!
Tender kiss on the side of your lips = YOU’RE MINE!
Wetting your Lips = WAITING 4 A KISS!
Tear Drop = I’M LOSING YOU!
Crying = I LOST YOU!

Friday, 24 June 2011

Cara nak dapat KAWAN yg baik


kawan mmg pnting dlm idup kite. malahan faktor kwn jgk la pndorong utama dlm gejala sosial. fuh! ayt cm tulis karangan. hehehe. ade yg da jmpe sahabat sejati tp, x kurang jgk yg masih trkial2 mncari an? kalo kowg nk taw ciri kwn yg baek, jom bace entry nie.


Pendengar Yang baik
kwn yg baik sudi bg kite pnjm tlinga utk kite share kesedihan, kegmbiraan, keharuan..eh? ape 2? hehehe. dye jgk bole jd tmpt kite kongsi sgala masalah. tp, kowg kena be careful jgk. ade kwn yg mmg sudi dgr tp, dlm atie dye kutuk kowg mcm2. ape pon yg kowg citer dye xkn mrungut or rase jemu tok dgr. 2 baru shabat sejati

Pembakar Semangat
idup kdg2 ade time kite happy n x lupe time kite down. time epy mmg rmai membe dtg kt kite, tp, time down 2? bpe kerat jelah yg ade. kwn yg baek akn beri kite kata2 smangat or prangsang time kite down. kwn yg baek jgk sntiasa nasihat n bg kite kekuatan. dye x kn n never ever tggl an kite sowg2 walau ape jua keadaan kite.

Penyimpan Rahsia
hah! yg nie nk cr mmg ssh. 1 dlm sejuta taw x? yg rmai kite jmpe skrg nie kwn yg depan kite baek cm malaikat tp, blkg kite??? jahat ngalahkan syaitan!!(sowie kalo kasar sgt). tp, 2 r realiti ari nie. so, kowg kena atie2 n jgn skali-kali kowg cite bnda yg mngaibkan diri kowg kt membe yg kowg x rpt or baru nk rpt. kwn yg bek, dye akn keep secret kowg ketat2 dlm atie dyowg. dyowg x kn sama skali nk jaja kesah kowg kt owg laen. "bia pecah diperut tp, jgn pecah dimulut"

Penghibur Hati
time kowg tgh sedih dyowg la yg jd 1st person yg akn ceria an kowg. pd dye la kowg brgurau n brgelak ketawa mcm nk pecah perut. kalo kowg nk brlawak pon kt dyowg jgk la. bile kowg brsama jerk, msti ade bnda yg kowg nk gelak an. kalo da jmpe x gelak mmg x sah. time kowg tgh brduka lara pon, dyowg masih lg wt lawak yg mmg akn wt kowg ketawa. so sweeet an? hehehe

Peneman Sejati
aik? cm laen mcm jerk bunyi dye an? hehehe. tp, awas! nie bkn peneman seumur hidup 2. mksd nye bile kowg nk g mne2 jerk msti dyowg akn luang an mase tok teman kowg. tp, ade jgk mase2 yg dyowg x ley tman an kowg so, yg 2 kowg jgn la misunderstanding ckp dyowg bkn kwn yg baek. peneman nie depends on situation dyowg jgk. means, kalo dyowg free, kowg ajk g shopping dye join. ajak g jln2 pon dyowg sudi. bkn nye bg byk sgt alasan. 2 mmg x ley pakai la.

Penyokong Setia
ape 2? penyokong bola sepak ke? hehehe. bkn la. mksdnye, ape jua kptsn yg kowg amik, kwn yg baek akn sntiasa support n agree dgn kptsn yg kowg amk 2. bg kwn yg baek an, asal kowg heppy, itu da ckup bg dyowg. tp, ade jgk yg jd pnentang utama dlm kptsn kowg. tp, itu pon msti ade reasons yg kuat why dyowg tentang. ape pon yg kowg buat, they always support you!

Always In My Mind
ececeh. ayat maen jiwang karat an? tp, btol la 2. walau pon kowg trpisah brjuta2 batu skalipon. kalo kwn yg baek, dyowg x kn prnh lupe kat kowg. lg2 skrg nie ade cm2 cara nk cntc an? ade handphone, facebook, skype la n cm2 la. even dyowg da ade membe baru pon, dyowg x kn lupe kt kowg. malah kowg la bestfriend dyowg utk selama-lamanya. hehehe. x cm ade kwn laen. dpt membe baru, membe lame buang dlm tong sampah. ishh..xptot btol!

Pengkritik Terhebat
nie bkn pngkritik dlm AF, Mentor or ape2 program reality okeyh?? mksd kt sini pngkritik yg membina bkn mnjatuhkan kowg. mybe dyowg kritik dr segi pnampilan kowg or tingkah laku kowg. yg pastinya ape yg dyowg kritik 2 brtujuan tok bantu kowg n bkn smata2 utk condemn kowg. lg 1, dyowg kritik 2 brsifat positif n bkn negatif. ade kwn yg x prnh kritik kite pasal dyowg fikir "suke atie dye la. kubur asing2". x pon ade yg kritik kite pasal dengki. cthnye: "weyh, aq rase ko x cantik r pkai dress nie" padahal rmai owg puji kowg cantik. cmne 2??hehehe

Pembantu Terpower
nie bkn khadam, kuli batak or what so ever la erk. yg nie means kalo kowg dlm kesusahan sgt2 or really nak an bantuan, dyowg sedia tolong. dlm atie dyowg, niat nk tolong 2 pasal kowg MEMBE dye bkn nk harap an upah. tp, kalo nk bg x salah an?? hehehe. kowg kena ingat, ari nie mybe dye perlu an bntuan kite, mane taw esok lusa kowg pula nak an bantuan dye. dlm prsahabatan mmg pntg utk kite saling help each other ok?

Serasi Bersama
kategori nie mmg payahhh nk cari. kalo jmpe pon x la serasi 100%. paling x pon skit jerk dlm 30%. rambut same itam tp, atie laen2. sgt2 bruntung pd sesiapa yg jmpe membe yg mmg ngam sgt2 ngan diri dyowg. n kalo ade yg x serasi 2, kowg boleh atasi dgn pkir positif. kowg jgn terus2 x nk membe pasal dye x serasi. mybe 2 cara dye, cara kowg laen so, cara dye 2 kowg jgn la follow. yg laen 2 kowg go on together la. hehehe


p/s BFF: kowg renung2 diri kowg dulu. npe kowg x jmpe sahabat sejati lg. mybe, diri kowg 2 punca sahabat2 jauh an diri dari kowg. ktowg just bantu skit2 jerk. selebihnya diri kowg sndiri!!

Perbezaan antara Friend dan Bestfriend


Friend dan Bestfriend. ejaan dye pon da mmg x same an? so, mmg byk prbezaan la. kowg nk taw different dye, jom tgk perbezaan nie.


FRIEND: kalo jmpe just tegur2 jerk
BESTFRIEND: Kowg bkn stakat tegur malah siap lepak same2 lg

FRIEND: mak bapak dyowg x knal pon kowg
BESTFRIEND: jgnkan mak bapak, siap dgn sedara-mara dye lg kowg kenal

FRIEND: kowg rajin ke g umh dyowg? paling x pon setaun skali time raya.
BESTFRIEND: kalo umh ley ckp, da lama dye ckp "aq jemu tgk muke ko" pasal kowg slalu dtg.hehe

 FRIEND: Kalo kowg brgurau lebih2 maybe dyowg ley terasa gyler2.
BESTFRIEND: kowg gurau la cmne pon dyowg ttp akn aggp 2 gurauan.(tp, jgn la overrr sgt)

FRIEND: dalam diam dyowg actually dengki kat kowg
BESTFRIEND: x prnah ade istilah dengki malah always support kowg dr blkg

FRIEND: kalo kowg nangis ape dye wat? juz tgk jerk an?
BESTFRIEND: kalo kowg nangis, dye akn tumpangkan bahu dye

FRIEND: bila da ari2 jmpe 2, kdg2 rase nyampah nak layan kowg
BESTFRIEND: biar pun tiap2 ari da jmpe tp, pelik! langsung x prnah jemu layan kowg

FRIEND: taw skit2 jerk ttg kowg tp, ade jgk yg x taw lgsg pasal kowg(mmg kejam 2)
BESTFRIEND: ape yg dyowg x taw pasal kowg? cecite cecite. sume taw la. smpaikan yg dlm2 2 pon dyowg taw kowg saiz ape. hehehe

FRIEND: gembira dyowg datang, sedih dyowg chow, rindu? ape tu??, sayang? x de makne nye
BESTFRIEND: sedih bila kowg berduka, ketawa bila kowg gembira, rindu bila msg2 brjauhan dan TIAP HARI SAYANG.hehehe


 p/s BFF: bkn susah nak cari FRIEND tp, sgt susah nak cari BESTFRIEND. so, bila da jmpe tolonglah hargai mereka

Thursday, 23 June 2011

Malaysia Menang 2-1 dengan Lubnan


cayalah pasukan bola sepak Malaysia. dyowg brjaya dpt an 2 gol menerusi hasil rembatan Irfan dan Wan Zack Haikal. wah! mmg dlm kedudukan selesa 2. jaringan 2 diperolehi dalam separuh masa pertama saje. kowg ley watch video kt bwh nie. video nie x same aw. 1 jaringan Irfan dan 1 lg rembatan Wan Zack Haikal. hebat btol dyowg! congratulation la..



Doakan saya yerk!


selamat malam semua..


actually tgh bosan2 mlm nie. btw, nk minx la sape2 yg kunjung blog ktowg yg x sberapa nieyh tok doa2kn mimi supaya brjaya lepas test jpj esk. dye amk test moto jerk. kete dye da past so, tgh tersekat kat moto jerk skrg nie. so, esk la penentu lesen P dye bakal kuar or x. mari la kite same2 doakan dye yerk.. hehehe


p/s BFF: hope ko brjaya okeyh mimi? BFF always supports u!! aja aja fightin'!! Thanks kpd yg da jd followers ktowg. really appreciate it..=)

Setiap 21 minit kita sentiasa diziarahi


assalammualaikum semua..

ari nie agk lmbt nk wat entry baru coz td bz melayan novel Ramlee Awang Mursyid "ungu Karmila". ok nk cite skit pasal ziarah2 nie. benar ke setiap 21 minit kita sentiasa diziarahi?? Kalo kowg nk taw, kita sentiasa diziarahi malaikat maut setiap 21 minit. seramnye lahai.
Sebuah hadis Nabi S.A.W yg diriwayatkan oleh Abdullah b Abbas R.A, bahwa Rasullullah S.A.W bersabda yang maksudnya “Bahawa malaikat maut memerhati wajah setiap manusia di muka bumi ini 70 kali dlm sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati org itu ada yg sedang gelak ketawa. Maka berkata Izrail: “Alangkah hairannya aku melihat org ini, sedangkan aku diutus oleh Allah Taala utk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok dan bergelak ketawa”.
Manusia tidak akan sedar bahawa dirinye sentiase diperhati oleh malaikat maut, kecuali orang-orang soleh yg sentiasa mengingati mati. Golongan ini tidak lalai & sentiasa sedar terhadap kehadiran malaikat maut, kerana mereka sentiase meneliti hadis-hadis Nabi S.A.W yg menjelaskan mengenai perkara-perkara ghaib, terutama mengenai hal ehwal mati dan hubungannya dgn malaikat maut.
1 hari=24 jam= 1440 minit
1440 minit/70=20.571 minit
INI BERMAKNA MALAIKAT MAUT MENZIARAHI KITA SETIAP 21 MINIT!

Kawan-kawanku, kesimpulannya, sentiasalah ingat MATI..ajal boleh datang bila-bila masa….walau di mana pun kita berada, ingatlah MATI…kerana Muslim yg Cemerlang dan Berjaya sentiasa ingatkan MATI…Cme org2 hebat je yg masok syurga..ape yg kita dh sumbangkan dlm hdup kita?utk agama?utk Allah?wallahualam^^

Wednesday, 22 June 2011

Teringat "DIARY BFF" time muda2 dulu


Photobucket
nie gambaran kulit depan. tp, asal nikon 2 sibok jerk? promote nikon la kate kan. hahaha

olla semua. pas kua ngan samimi mihat g mkn mcd kt saujana impian, blik2 jerk aq trus ngadap lettop nie ha. nk wt entry bru tok ari nie. ari nie nk ckp pasal diary. korg sume ade diary x?? ktowg x sure la kowg ade ke x an pasal ktowg x ley dgr kowg ckp. hehehe. tp, 4 sure nye ktowg nk citew skit pasal diary ktowg. yg ajaib nye an, diary nie bkn diri ktowg alone pnye tp, diary pasal kesah yg brlaku kt diri ktowg brtiga. ktowg name an diary nie "DIARY BFF".

Photobucket
 nie lah isi kandungan dye. byk btol tulisan.

 byk jgk r tulisan dlm diary nie. hehehe. tgh dok2 belek buku 2 an, tibe2 mata trhenti kt 1 muke surat. tajuk dye "Perancangan Masa Depan". mmg x ley blah bile tgk. hehehe. klakar yg amt sgt. kalo kowg nk taw ape yg ktowg rncg an, kowg ley tgk r gmbr bwh nie.

Photobucket
 sowie r trpakse kecik an gmbr. hehehe

 time form 4, ktowg pakat wt diary. byk jgk r yg ktowg da tulis. tp, smpai form 5 ktowg stop tulis diary nie. bile bce balik an, cm2 kesah ade tp, most of the things of course la kesah yg lawak gyler2 nk mati. bile bce balik an, mmg ingat balik la time 2. hehehe. ade kesah pasl jibek la, ryryn la, sugar daddy ktowg n cm2 lg la. hehehe. sweet sgt2. tp, 2 sume tggl knangan jerk n yg paling pntg skali ktowg akn smpn buku 2 wt knangan.

Photobucket
nie la diary BFF dulu. da jd brg antik da. hehehe


p/s BFF: kowg pon ley wt diary kowg dgn kwn baek. bkn ape, ley r kowg ingat saat manis kowg ngan best friend kowg. hehehe


Tuesday, 21 June 2011

Antara Sayang dan Cinta ^_^



Hai u all..hr ni ktowg nk stOrg skit psl peristiwa cinta n airmata yg berlaku depan mata ktowg..ni kisah yg brlaku antara murni n aiman(bkn nama sbnr)..sO,kire bnd yg ktorg crita nie crita sbnr la..hOpe kOrg dpt mnghayati k..





Hr ni d saat smua org sbuk duk chatting dgn kwn msing2 kt laman sOsial, murni pn same jgk,sbuk mngusha profile teman2 nye. Tgh sbuk2 usha,ttbe ada 1 update status yg mnarik prhatiannya. ‘kwn’ murni 2 dlm ksdhn sbb gdoh dgn kwn baik die. sO murin dgn rse smpati nye tegur la c teruna td,tny knp. sEjak 2 dorg brkenalan n laki 2 brnama Aiman. Nk d pendekkn cerita dOrg mmg serasi la..same2 otak gile. Lps bbrapa bln,dOrg pn ‘kapel’. Tp just testing je sbb nk knl lg ati budi msing2. Lps nk dkt stahun,bru dorg btol2 serius. Sejak 2 dorg makin rapat.


Lepas je exam SPM, c Murni dpt keje full time tp Aiman dpt keje part time..ok la 2..asal dpt duit n pngalaman..hee..dOrg still mesra n slalu cntct. Kadang2,Aiman dtg jauh2 utk jenguk c Murni nie kt tmpt keje..sweet kn..hehe..Murni pn slalu cuba luangkn masa utk brbual dgn Aiman wlpn kerja smpai lewat mlm. Huu. Tp lps bbrape bln, dgn xde angin n ribut, tbe2 c Murni ni mntk clash dr c Aiman. Aiman apa lg trkejut gila la. Mggu 2 jgk dia dtg tmpt Murni nk kn kpstian. Bila Aiman jmp Murni,bru la dia tw prkara sbnr. Ada sOmtng dh brlaku kt c Murni 2..Tp xde sape tw. yG tw hny Aiman ngn kwn Aiman yg dtg same2 time 2. Aiman pjuk Murni supaya dOrg kapel blek.  Lps yakin dgn kata2 Aiman,Murni pn terima Aiman balik.


Setelah 1thn lbh prknln,dOrg pn dh lps exam SPM. Then bln 7 thn same dpt result SPM,  Murni dpt twrn smbg bljr. Sejak 2 murni agak busy dgn tgsn tp dia still cuba mngadakn masa utk aiman.Hampir stiap hr dia msj Aiman n cOl kalo rasa busy sgt. Aiman pn jenis memahami so die xla mengongkong sgt c murni 2. Sbb 2 dOrg jarang sgt gadoh. Tp bbrape bln lps 2, Aiman plk smbg stdy die. Jadi murni n Aiman dh sama2 sbuk apatah lg Aiman sbb dia dpt sbjek yg mncabar jgk la. Sejak 2 murni n Aiman dh jarang bermesra mcm dulu. Aiman plk makin jarang tny kaba murni. Tp Murni cuba fhm dgn ksbkn Aiman sbb murni xnk fkir bkn2 psl Aiman even Aiman dh ‘mcm’ lpekn dia. Sabar jela..^_^


1 hr, time maulidur rasul, smua org dpt cuti xtrkecuali Aiman n Murni..Murni dh rncg,hr cuti 2,dia nk luangkn masa dgn Aiman. Tp, Aiman plk dh rncg aktviti dgn mmber2 die. Murni trkilan tp dia fhm, lelaki biase la,ade je aktiviti die. sO, Murni pn xfkir pape,just bnrkn je Aiman g jln2 dgn kwn2 die. Tp,hmpr 1 hr 2 Aiman xcntct Murni. Murni just fkir Aiman busy. sO Murni xnk kacau. Tp,smpai dh nk tdo mlm 2, Murni xsedap ati. Then dia pn call c Aiman. Tgk2 Aiman dh tdo. Murni sedih sgt sbb Aman xingat kt dia langsung..huhu..(Kesian Murni)


Tbe2,  mlm 2 jgk, Murni dpt tw yg Aiman curang. Sbb Aiman trsebut nama pmpuan laen mase Murni call die. Murni cube berfikir pOsitif dgn mnganggap yg Aiman mamai time 2. Tp ttbe Aiman trsedar n mngaku yg dia ada yg laen. Murni dgn kecewa nya trus ltkkn tlefOn. Dia cube tenangkn fkiran. Tp,dlm bbrape mnit lps 2, ade sorg pmpuan, call Murni n mngaku yg die 2 awek Aiman. Murni pn diam jek n dgr ape yg pmpuan 2 nk ckp. sEjak 2, Aiman n Murni dh renggang tp Murni still trima Aiman sbb Aiman dh jnji akn clash dgn pmpuan 2, tp dia suh murni bg die mase utk clash. Murni pn dgn redha bg peluang kt Aiman utk perbetulkn keadaan n Murni ,trima knytaan 2 dgn ati yg bercelaru. Antara sayang dan kecewa. 


sEjak peristiwa ‘d madukn’, Murni dh hmpir xprcaya kn Aiman. Stiap hr dia pendam prsaan sOrg2. Murni takut nk tny lbh2 dgn Aiman. Sampai 1 tahap, Aiman mcm ‘xmnghargai’ peluang yg  Murni bg n xlayan Murni. sO, Murni nekad utk mntk d lpskn. Dia xnk Aiman keliru dgn prsaan sndr. dEmi syg kn Aiman, mlm 2, Murni tanpa sbarang prsaan nekad mnghantar msj kt Aiman mnx d lpskn. Aiman xnk, tp Murni tegas nk d lpskn. sO,Aiman pn trpksa lpskn Murni sbb Aiman xnk sakitkn ati Murni lg. (pdhal ati Murni dh lama sakit, dia xfkir plk?) Maka berakhir la 1 hbungan suci yg dOrg simpulkn atas dasar ‘cinta pertama’.  Sekian. 


p/s BFF: hOpe kOrg sume dpt mEncari cinta sejati n jgn sesEkali mEnghukum sEseorg d ats kEsalahan org laEn. n ingat, sApe2 yg pernah mElakukan kEsilapan,bErhak mndapatkn pEluang kEdua ONLY!!!!




FAKTA BENAR




70% daripada habuk yang terdapat di dalam sesebuah rumah adalah hasil daripada kulit mati yang tertanggal dari kulit tubuh badan manusia
  
 

FAKTA BENAR





-Sebanyak 17 otot di bahagian muka digunakan untuk tersenyum dan 43 otot untuk mengerut dahi.-



Monday, 20 June 2011

aLaM pErSahAbatAn


assalammualaikum semua..

cewahh. tetibe jd baek plak an? tp, 2 mmg budaya kite owg Islam. kali nie nk kongsi r kesah ngan kowg pasal dunia prsahabatan. kesah nie kesah real aw bkn di copy dr mne2 blog or cite dongeng. hehehe. kesah nie sje nk bg korg iktibar r jgk. so, bce r ngan teliti okeyh???



Insyirah(bkn name sebenar) pelajar cemerlang SPM 2009 di skolahnye. dye mrupakan plajar yg mngambil aliran perakaunan. dsbbkan kcemerlangan dye mmperoleh 7A dlm SPM yg lalu mnyebabkn dye dtrima utk sambg blajar di sbuah Kolej Matrikulasi di pantai timur. pd prmulaannya dye ragu2 same ade mahu mnerima tawaran matrik atau mahu mgambil diploma. ats sbb musabab yg brlaku dlm idupnya, dye mngambil kptsn muktamad menerima twaran blajar ke matrikulasi ats alasan ingin mmbawa dirinye yg trluka.

10. Mei. 2010 mrupakan ari prtama Insyirah di matrik. saat itu prasaan sedih menyelubungi jiwa. sume pelajar sedih kerana terpaksa meninggalkan family mereka. especially dirinye yg mmg x prnh brenggang dgn parentsnya. namun demi masa depan yg cerah, Insyirah redha kan jgk. roommatenye dr pelbagai tmpt. ade yg dr penang, melaka dan johor. pd awl prkenalan, semuanya nampak baek. hidup Insyirah spanjang sem1 mmg ceria, gembira n seronok sgt. x de lg prkara2 yg buat dirinye tension or sedih.

Bln 8 dtg bertamu, tamat sem1, sem2 membuka lembaran baru dlm idup Insyirah. ntah mngapa dikala itu, hatinya bagai dipagut. rase sedih menyelinap ke segenap ruang hatinya. hatinya bagaikan tidak ingin kembali ke tmpt belajarnya lagi. hatinya juga seakan-akan memberi isyarat bahawa dirinya bakal ditimpa sesuatu. namun, digagahkan juga hatinya utk pulang ke matrikulasi.

Benarlah sangkaan hatinya. sem2 la merupakan sem paling mencabar dlm idupnya. lepas 1 dugaan yg dtg, dgaan laen pula terpaksa ditempuhi. hbgnnya dgn dania(roommate yg berasal dr penang) sewaktu di sem1 sgt akrab ibarat isi dgn kuku namun, menjelang sem2 hgbn itu dilanda ombak. Insyirah dgn roommate2 yg laen brtengkar dgn dania atas sebab salah faham. prgaduhan itu mnybbkan hbgn dye dgn dania mnjadi rnggang.

Bagaikan tiada lgsg awan cerah yg boleh mgunjungi hidup Insyirah. dye jg didatangi musibah brgaduh dgn rakan sekelasnya. rakannya yg sewaktu sem1 mnjadi peneman dye di dlm kelas kini bagaikan musuh dlm selimut. ntah di mana silapnya, Insyirah rupa2nya tdk disenangi oleh rakannya itu. dye sendiri tidak tahu ats tiket ape dirinya dibenci. skali lg dugaan dtg menerjah tangkai hatinya apabila dirinya mnjadi punca dengki khianat manusia yg tidak boleh melihat ada insan laen yg lebih cantik dr diri mereka. cara pemakaian dan perhiasan diri Insyirah ditiru oleh org yg tdk brtanggungjwb. malahan, org trsebut dengki akan Insyirah dan tidak boleh melihat Insyirah lebih cantik dari dirinya. Insyirah disindir dgn kata2 yg sgt mnyakitkan. ALLAH sje yg tahu bgaimana perasaannya ketika itu.

Mujur ada sahabat laen yg Insyirah lupa kewujudannya mnjadi pnguat buat Insyirah teruskan kehidupan di sana. Akma lah yg mmberi kekuatan, kata2 semangat dan dorongan buat Insyirah utk dye ttp berdiri dgn kuat. "JANGAN KITA BERUBAH DISBBKAN ORG LAEN". itulah kata2 smngat yg diberikan Akma buat Insyirah. dgn kata2 itu Insyirah nekad, walau ape pon org laen brkata ttg dirinya, dye tekad utk mnjadi dirinya yg sndiri. menjelang mggu ulangkaji, Insyirah diduga lg dgn terputusnya ikatan persahabatan dgn rakan sekelasnya. mgkn itulah jln trbaek buat mereka. Akma ttp berdiri di sisinya dan tdk jemu mencurahkan kata2 perangsang.

Mggu stdy week tidak dibiarkan brlalu dgn kosong. Insyirah dgn rkn2 yg laen brsgguh mentelaah matapelajaran terutama subjek matematik dan ekonomi. disbbkan kptsn yg tidak memberangsangkan pd sem1 dgn mndapat pointer 3.48 mnjdkan Insyirah lbh brsmgat utk membalas dendam. dye nekad utk mndpt 4 flat dlm PSPM sem2 ini. sewaktu dirinya dirundung malang, hanya pd ALLAH lah tmpt dye mngadu. Allah sje yg tahu bgaimana hebatnya dugaan yg diberikan pd Insyirah. dibentangkan sejadah utk mngadap Allah dan menadah tangan utk memohon diberi kekuatan dan Insyirah rajinkan dirinya utk mmbaca ayt2 suci Al-Quran usai bersolat dan ditmbh dgn bacaan Yassin selepas solat subuh sbgai penenang jiwa. Alhamdulillah. Allah mmberi dye ketenangan dan kekuatan.

20. April. 2011. ari yg sgt dinantikan buat Insyirah. selesai PSPM, dye akn pulang ke rumah pd hari ini. seawal pkul 11pg parents Insyirah sdh smpai di matrik dan pd pkul 2.30 dye mninggalkan prkarangan Kolej Matrikulasi yg mninggalkan 1001 kenangan pahit dan manis buat dirinya. tp, bg dirinya pngalaman pahit kerana org yg paling rpt dgnnya mnjadi duri dlm daging melebihi pngalaman manis brada di situ.

15. Mei. 2011. ari yg ckup mndebarkan buat Insyirah kerana result matrik akn keluar pd ari nie. ALLHAMDULILLAH YA ALLAH!!! akhirnya penat lelah dan ketabahan Insyirah membuahkan hasil apabila dye brjaya mndapat 4 flat dlm PSPM sem2 yg lalu dgn PNGK 3.74. siapa boleh mnduga? disebalik kesdihan yg Allah berikan buat kite rupanya ada kegembiraan yg melebihi kedukaan yg kita trima. Insyirah memanjatkan kesyukuran kerana berkat dye bersabar akhirnya Allah berikan kejayaan yg sgt2 manis buat dirinya. impiannya utk mndpt 4 flat sekaligus melonjakkan pointernya berjaya. dan sekarang, Insyirah sdg mnunggu keputusan UPU pd bln 7 nnti.

p/s BFF: 
1. jgn kowg mudah prcayakan kwn or owg yg kowg bru jerk kenal. siapa sgka? kwn yg kita x sedar kewujudan dye 2 la rupanya kwn yg trbaik buat kita n kwn yg rpt ngan kite 2, kwn yg jahat buat kita.
2. walau ape pon dugaan yg korg dpt, jgn sesekali mngeluh. ingatlah!! setiap kesusahan pasti ade kesenangan.
3. jgn sesekali kowg minx dkt ALLAH supaya dijauhi ujian tp, kowg kena minx pd ALLAH supaya diberi kekuatan utk menempuhi dugaan tersebut.
4. hati2 lah dlm memilih kwn yerk. hope entry kali nie dpt beri kowg pengalaman dlm persahabatan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...